Q81.
भारत मे सबसे कम वन क्षेत्र किस राज्य मे है ?
Correct Answer: हरियाणा
Q82.
बहुचर्चित पुस्तक ' शालीमार द क्लाउन ' (shalimar the clown ) के लेखक कौन है ?
Correct Answer: सलमान रश्दी
Q83.
भारत के वर्तमान महान्यायवादी कौन है ?
Correct Answer: के .के वेणुगोपाल
Q84.
निम्नलिखित मे से कौन स्वदेश मे विकसित पायलट रहित ' टाजेंट ' विमान है ?
Correct Answer: लक्ष्य
Q85.
उड़ीसा की पूर्वी राजधानी कहाँ थी ?
Correct Answer: कटक
Q86.
उड़ीसा मे निम्न मे से सबसे ज्यादा किस चीज की पैदवार होती है ?
Correct Answer: हल्दी
Q87.
In which Viceroy's work was the 'Homerule League established?
Correct Answer: Viceroy Chelmsford
Q88.
What is the country on the eastern and western tip of Panama?
Correct Answer: Colombia-Costa Rica
Q89.
Badrinath, the famous Hindu pilgrimage temple of Uttaranchal is situated on the banks of which river?
Correct Answer: Alaknanda
Q90.
What is the maximum term of presidential ordinance?
Correct Answer: 6 Months
Q91.
व्यक्ति की नाड़ी की गति माप कर एक चिकित्सक अनुमान लगाता है ?
Correct Answer: हृदय गति का
Q92.
Whose Mughal painting was at its peak yesterday?
Correct Answer: Jahangir
Q93.
सयुक्त राष्ट्र संघ ( U . N . O ) का मुख्यालय कहा है ?
Correct Answer: न्यूयॉर्क
Q94.
निम्नलिखित मे से कौन-सा दक्षिण भारत का हिल स्टेशन है ?
Correct Answer: ऊटी
Q95.
In what form is the core of the earth?
Correct Answer: Molten mass
Q96.
टेलीविज़न के अविष्कारक कौन थे ?
Correct Answer: जे . एल . बेयर्ड
Q97.
'ड्रिबिल' शब्द किस खेल मे प्रयुक्त किया जाता है ?
Correct Answer: फुटबॉल
Q98.
Which is the largest flower in the world?
Correct Answer: Reflexia
Q99.
In the Surat session of 1907, who was the president of the warm party and soft party session?
Correct Answer: Rasbihari Bose
Q100.
उड़ीसा में सबसे अधिक कौन-सा खनिज पाया जाता है ?
Correct Answer: बॉक्साइट